Kitap Okuyamayanlar İçin Birkaç Yöntem
İnsanların çoğu, zihinsel yeteneğinin işlerliğe geçirdiklerinin çok üstünde olduğuna inanır. Bu inanış öyle kuvvetlidir ki; okumanın, düşünmenin kendileri için artık basit bir eylem olduğuna inanırlar. Hayat tecrübesinin zenginliğine ve egodan gelen öz güvenine dayanarak, kendini tamamlamış birey olduğumuzu sanırlar. Ta ki, iki kelimeyi bir araya getiremeyip rezil olduğumuz ana kadar… İşte bu okumanın (kitap, dergi, makale,gazete fark etmeksizin), ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkıyor. Gasset‘in de bu konuya ithafen sayılabilecek bir düşüncesini şuraya bırakayım:
Zihin, genelde kişiliğin bir köşesine atılmış, kullanılmadığından ötürü küflenmiş durur. Dışarıdan hazır alıp üstünde hiç kafa yormadığı, kendi akıl makinesinin üretmediği formüllerle yaşar.
Yetersiz olduğumuzu anladığımız anda gelen okuma isteğini gole çevirmek bazen zor olabiliyor. Hangi kitabı okumalıyım, hangi yazarı okumalıyım yada hangi konuda kitap okumalıyım gibi sorularla boğuşur; karar veremez ve rastgele bir kitap alarak ilk birkaç sayfasını okuduktan sonra sıkılıp isteğimizi söndürürüz. Hem de aylarca… Ne acı bir maçtı öyle.. İşte burada kendi yöntemlerimi sizle paylaşmak istedim. Ancak şunu da belirteyim; herkesin sonuca ulaşma yöntemi farklı olabilir, benimki sadece bir kaç yöntem diyelim:)
1. Hangi kitapları okumalıyım sorusuna cevaplar:
Kitap okuma isteğiniz birden gelmiş olabilir yada çok kötü rezil olmuş olduğunuz bir olaydan sonra karar vermiş olabilirsiniz ama hangisini okuyacaksınız? 2008 yılında okumaya başladığımda ben de kendime bu soruyu sormuştum ve buna birkaç yöntem ile cevap bulmuştum:
- Okuma isteğini değerlendirme: Benim ilk okuma isteğim, üniversite yıllarında gördüğüm bir kitaptı. “Aşkın Gözyaşları Tebrizli Şems” olan bu kitap, bende tasarımı ve başlığı ile ilgimi çekmişti ve o gün ders çıkışında gidip o kitabı satın almıştım ve bir iki gün içinde sıcağı sıcağına bitirmiştim. Kitap bana o kadar çok okuma isteği iletmişti ki; aynı konuda diğer kitapları da okumaya başlamıştım. Size de gördüğünüz bir kitabı okuma isteği gelirse, ne olursa olsun onu en kısa sürede okuyun.
- Kitap türlerini seçme: Eğer kitap okuma isteğiniz geldi ve aklınızda bir kitap yoksa, o zaman sakın rastgele bir kitap okumayın. Bunun yerine ilginizi çektiğini düşündüğünüz konulara odaklanın. Mesela benim sırasıyla ilahi aşk kitapları, aşk romanları, Zülfü Livaneli ve Elif Şafak kitapları, kişisel gelişim kitapları, nasıl yapılır kitapları ve iş/eğitim kitaplarına ilgim oldu. Şu anda halen iş dünyası ile ilgili kitapları okuyorum.Tür seçme konusunda ise birkaç taktik vereyim. O anki ruh haliniz neye ihtiyaç duyuyorsa, o tarza yönelebilirsiniz. Mesela aşık bir kişiyseniz, aşk romanlarına yönelebilirsiniz; toplumdaki cahillik ilginizi çekiyorsa, Anadolu’da geçen cinayet romanlarına yönelebilirsiniz; kişisel gelişiminizde ilerlemeye yapmak istiyorsanız, yabancı kaynaklı düşünce kitaplarını okuyabilirsiniz; eğer iş dünyasında ufkunuzu açacak fikirlere ihtiyacınız varsa, iş dünyasındaki başarı hikayelerinden ilham alabilirsiniz. Yeter ki, ruhunuzun neye aç olduğunu bilin.
- Referans kitapları kullanma: En çok sevdiğim yeni kitap bulma yöntemim; severek okuduğum bir yazarın kitabında bahsettiği diğer kitaplar oluyor. İçerik olarak dolu bir kitabı okuyorsanız, muhakkak dipnotlarda yada yazı içinde başka kitaplardan alıntılar bulacaksınızdır. İşte bu kitapları hemen “okunacaklar listesi” içine almaktır. Bu yöntemi ilk kez Elif Şafak‘ın (ki benim ilk favori yazarımdır) Siyah Süt adlı kitabında fark ettim. Kitabı okurken o kadar çok tavsiye kitap veriyordu ki, sanki cennete düşmüştüm:) Daha sonra birçok kitapta bunu uyguladım, özellikle son kitabım “Google nasıl yönetilir” kitabındaki tavsiye kitaplar ilgimi çekmişti. Bence sizde deneyin, pişman olmazsınız.
- İdol insanlardan fikir alma: Herkesin birçok konuda idol aldığı insanlar vardır. Mesela teknoloji alanında idol aldığınız kişi bellidir yada iş hayatında idol aldığınız kişi bellidir gibi. Benim de birkaç farklı alanda idol aldığım kişiler mevcut. Örneğin okuma sevdalısı Serdar Kuzuloğlu, kitap önerileri konusunda paylaşımlarına güvendiğim bir kişi. Önerdiği kitapları okumaktan hiç pişman olmadım. Bir diğer idolüm insan kaynakları alanında konferansta kendini dinlediğim andan itibaren örnek aldığım İpek Aral Kişioğlu. Kendisinin Kaynağım İnsan adlı blog sitesinde birçok harika kitap paylaşıyor. Hatta son verdiğim 5 kitabın 3’ü onun tavsiyelerine ait. Bu tarz ilham kaynağımız olan insanlara şükran duyuyorum. Ömürleri uzun olsun.
Bu gönderiyi Instagram’da gör - Çok satanlar, okunması gereken kitaplar klişeleri: Kitap mağazalarında çok satan kitaplar reyonu; aslında çok satan değil, çok satılması istenen kitap reyonlarıdır. Yada internette mutlaka okunması gereken kitaplar listelerini görürsünüz ama kime göre neye göre okunması gerekir, tartışma konusu. Elbette ortak aklın sonucu herkes için aynı tadı verecek kitaplar vardır ama oranı? Böyle listelere kafa takıp kitap okumamaya özen göstermek lazım, aksi takdirde kitap okuma arzunuz azalışa geçebilir:)
2. Okumanıza istek katacak mekan ve ortam önerileri:
- Sessizlik: Kitap okumak, sessiz ortam gerektirir. Gürültülü ortamdan kaçının. Mümkünse kendinizi özel bir odaya kapatın ve birkaç saat zaman geçirin.
- Hareketliliği azaltın: Bazı insanlar yolculuk esnasında (uçak, tren, otobüs, metro) kitap okuyabiliyor, onlara imreniyorum ama benlik değil. İnsan hareketliliğinin yada bedenimizin hareketli olduğu anlarda kitap okumamayı yeğliyorum.
- Sesli kitap okuma: Bir roman okuyorsanız, onu sesli okumanızı tavsiye ederim. Sesli kitap okumak, romandaki karakterleri yaşamanızı sağlar. Bu da sizin kitaptan lezzet duymanızı sağlar. Ama her kitabı yapmanızı önermem, daha çok sayfa sayısı az olanları ve roman türündeki kitapları tavsiye ederim. Hatta sesli kitap okumak hakkındaki bir yazıma göz atmanızı isterim: http://www.mehmetcabar.com/sesli-kitap-okumak-bana-neler-kazandirdi/
- Favori ortamınızı bulun: Benim için kitap okumanın en keyif verdiği ortamlarından birisi; balkondur. Hem temiz hava, hem manzara, hem güneş ışığı; kitap okuma isteğimi arttırır. O sebeple siz de, kendiniz için en iyi ortamı bulmalısınız. Belki bir park, belki bir bahçe, belki de çatı katı.
Yukarıda size kitap okumanızı arttıracak yöntemlerimi paylaşmaya çalıştım. Belki içinden bir tanesi size ilham olur ve o güzelliği tadarsınız. Yazının sonuna kadar gelmiş ve okumuşsan da, seninle tanışmak isterim. Bana bir kitap önermeni yada senin kendi kitap okuma yöntemini yorum olarak belirtmenizi isterim. Belki senin sayende harika bir kitap ile tanıyabilirim. Aşağıya da kendimin son sipariş verdiğim kitaplarımı paylaşayım (31 Mayıs 2020), onların gelmesini dört gözle bekliyorum:)
- İş Yaşamında 100 Kanguru – Yönetim Liderlik ve İş Yaşamı – Yönetim / İş Geliştirme
- Hayvan Çiftliği – Dünya Roman
- Vermek ve Almak – Kişisel Gelişim
- Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens – Dünya Tarihi
- Örgütsel Sinizm – Satış Pazarlama
Ortamım her şeyim çok iyi kitabı elime aldığımda baya bir okuyorum sarıyor ama o gün bırakırsam ertesi gün içimden hiç okumak gelmiyor ve bir kaç gün dayanabiliyorum bir kitaba ama çok okumak istiyorum
Benim mesela okuma isteğimin temel ihtiyacı; zaman olarak rahat hissetmem. Yani kendime zaman yaratırsam ve iç huzurum olursa; kitap okuma isteğim geliyor. Ama zaman yokken kitap okumaya zaman yaratınca, hiç ilerlemiyor:)
Benim zamanım da var ama bir türlü isteğim gelmiyor :( Sanırım küçüklükten gelen bir şeyde bu
Mehmet bey MRH nasılsınız umarım iyisinizdir bu gün kendi sitem olan http://www.kumas.org için araçtırma yaparken google de ilk sayfada senin siteye denk geldim yaklaşık 7.8 konu okudum sonra bir kaç arkadaş geldi onlarada gösterdim okuduğum konuları ben okumuş olduğun konuları evet ciddi anlamada hasseten faydalı gördüm tavsiye ettiğim arkadaşlarda pay yapılan konular çook güzel anlamlı bilgi verirci olduğunu söylediler siteye kaç kişi emek verdi bilmiyorum ama emek çok öenmli verilen emeğin karşılığını almak daha güzel yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı tebrik ederim başarınız daim olsun el emeğiniz göz nurunuz olan konular devamı gelmesini temeli ederim saygılaırımla KUMAŞÇI KEMAL
Teşekkürler Kumaşçı Kemal bey. Sağolun;)
Kitap okumak sıkıcı gelirdi ve gerçekten okurken kendimi konunun içinde hisedemezdim fakat bu covid-19 süreci ile birlikte daha fazla kitap elime aldım ve eskisi kadar kötü olmadığımı düşünüyorum. Yazınızdaki tavsiyeleri de dikkate alıcam bakalım yararlı olucak mı. Teşekkürler emeğinize kolay gelsin
Sizin adınıza sevindim. Gruba hoş geldiniz:)
Azra Kohen/Gör Beni yeni bitirdim 👍
Orhan Pamuk /Kafamda Bir Tuhaflık
bu kitabı okunucaklar listene eklemeni isterim :)
Tavsiyelerini dikkate alacağım:)
Dante İlahi Komedya oku 3 seri müthiş kardeşim. İtalyanca temelidir.
Çok çok iyi bir yazı olmuş elinize sağlık gerçekten.
Bunu nasıl alışkanlık haline getirebilirim?
Benim bu konudaki taktiğim “bu kesin güzel bir kitaptır” demeden önce ilgi duyduğum konularda kitap okumaktır. Bu yüzden dram türünde yazılan romanları ne kadar okusam okuyayım hiçbir ortam ya da etmen onu bana sevdiremez :)
Kitap bulmak aslında en kolayı. Asıl önemli olan bulunan kitabı okumak diyebilirim. Kütüphanecilik eğitimi almış biri olarak insanlara önerim kademeli okuma gerçekleştirmeleri. Mesela 140 sayfa bir kitap olsun, 7’ye bölün. Her gün 20 sayfasını okuyarak bir haftada bitirebilirsiniz. Hem 20 sayfa sizi çok fazla yormaz hem de kitaba olan bağlılığınız artmış olur.
Bir diğer önemli konu ise elbette yazarın kitaba kazandırmış olduğu akıcılık. Öyle farklı kitaplara denk geldim ki anlatamam. Kitap bildiğiniz gitmiyor; ne kadar uğraşırsam uğraşayım o kadar ağır kelimeler var ki onların arasından sıyrılıp gitmek çok zor oluyor. Ömer Lütfi Mete’nin kitaplarını okurken böyle olmuştum mesela. Ama sonunda okudum mu? Evet, kitabı bölümlere ayırdım ve her gün kendi kendime taahhüt vererek bitirmeyi başardım.
Kitap okuma alışkanlığını mutlaka çocuklarımıza aşılamalıyız. İçerik için teşekkürler.
teşekkürler, takipteyim blogu gayet güzel bilgiler
Ellerinize sağlık içerik için, okurken rahatladım cidden ben okuyamıyorum okumak istiyorum başlayacağım buradakiler umarım bana yardımcı olur.
Ellerinize sağlık. 18 yaşına gelmiş biri olarak cidden kitap okuma özürlüsüyüm. Bunun için kendime söz vermiştim değiştireceğim diye. Teşekkür ederim.
Okumaya vakit bulamayanlara, benim gibi dinlemeyi sevenlere kesinlikle sesli kitap platformlarını öneririm. Birine aboneyim ve inan verdiğim 30 TL vs gözüme görünmüyor bile. Yine de siz siz olun araç kullanırken sesli kitap dinlemeyin zira o kadar dingin ve başarılı seslendirmeler var ki kitabın içine giriveriyorsunuz.