“Beyefendi nasıl olunur?” kılavuzu
Erkek nasıl olmalı sorusundan çok, bir beyefendinin nasıl olması gerektiğini merak etmeyenimiz yoktur erkekler arasında. Ben çok merak ederdim ve bunu hayatıma uygulamayı çok isterdim. Beyefendiliği, Atatürk’ten görmeye başladığımız bir gerçek ve aşk kitaplarındaki tasvirlerle tamamladığımız aşikar. Ayrıca televizyon dizilerinde gördüğümüz o zengin ve kaliteli giyinen kesimi, beyefendi olarak ta aldığımız bir gerçek. Ama gerçekte beyefendi nasıl olur? Neler giyer? Nasıl davranır? İnce detaylar nedir? İşte bu konudaki araştırmalarımı derleyip size sunayım şimdi.
Beyefendi kimdir? Özellikleri nelerdir?
Beyefendi kelimesinin tanımından çok, beyefendinin kişiliğini ve davranışlarını bilmek; onu tanımlamaya yetecektir.
Tüm davranışlarında nezaketi ön plana çıkarmış ve hiçbir şekilde şaşmamış; köylüye köylü olduğunu, işçiye kirli kıyafetini, yoksula yoksulluğunu, vb. küçük düşürücü durumlara sokmadan konuşabilen, sözüne sadık olan, iktidara boyun eğmeyen, kendi haklarını ve başkalarının haklarını savunan, iş üreten, çalışan, çalışmayı teşvik eden yada saygınlık için hırs edinmeyen bir adamdır. Ve üzerine eklenebilecek tüm görgü ve nezaket kuralları ile bir bütün içindedir.
Olaya bu açıdan baktığımda; çalışmam gereken çok fazla durum olduğunu görüyorum:) İnsan ilişkileri, güler yüzlü olmak; beyefendi olmakta çok önemli.
Beyefendi olmanın, yukarıdaki tanımlamalardan çok davranışlarındaki ince detaylar ön planda tutulur. Özellikle karşı cinsle olan iletişimlerde, bu sıfatın varlığı sorgulanır. Bu ince detayları şimdi açıklayayım.
Beyefendiliğin altın kuralları
Her kadın, hanım efendidir. Aksi ispatlansa dahi, kadın suçlu yada kötü olsa dahi, beyefendinin gözünde o kadın hanım efendidir ve nazik bir şekilde davranılmalıdır. Konuşmasında, kendi yorumlarını ve davranışlarını da sohbetine dahil ederek, iletişimi taçlandırmalıdır. Ayrıca beyfendi, erkeklere de aynı nezaketle yaklaşmalıdır. (Ben bunu yapmıyordum mesela. Sosyal iletişimlerde kanka, kuzen yada dost olunan bir bayan arkadaşa, bazen daha kaba olunabiliyor. Bunu herkese karşı yapmam lazım. Komşularımıza bile^^)
Beyefendi, kadınların arkasından dedikodu yapmamalıdır. Onlar hakkında ulu orta konuşmaz. Kardeşi, akrabası, arkadaşı yada sevgilisi olsun fark etmez. Kişiyi küçültecek hiçbir dedikoduyu yapmaz. Buna özel hayatta dahildir. ( Hangi birimiz, bir arkadaşımızın arkasından konuşmuyoruz ki? Şuan kendimden utanıyorum:/ )
İster akrabası ister tanımadığı bir kadın olsun. Bir beyefendi, tüm kadınların sıkıntısına taliptir. Yer ve zaman ne olursa olsun, yardıma hazırdır. ( Eh bu konuda artı puan alabilirim belki. Bunca zamandır daha iyi olması için çabaladığım birçok kişi var.)

Beyefendi deyince aklıma, Aşk-ı Memnu dizisindeki Adnan Ziyagil gelir hep.
Bir beyefendi, insanları ve özellikle kadınları güç duruma sokmamalıdır. Mesela yere düşen bir eşyasını kadından önce alıp ona vermelidir. Zarifliktir yani. ( Bizdeki hayatlar hep mahalle yaşantısı gibi. O yüzden böyle şeyler pek olmaz.)
Bir beyefendi, aşık olduğu yada sadakatla bağlı olduğu kadınların saygınlığını ve iffetini, ne pahasına olursa olsun korumakla yükümlüdür. Bu duruma sebebiyet verecek en büyük tehtid aslında kendisidir. O yüzden dikkat etmelidir. (Aranızda herkesin bunu yaptığına eminim)
Bir beyefendi, el şakaları kesinlikle yapmaz. Sesini yükseltmez ve bayanlardan bahsederken her zaman iltifatı eksik etmez. (Durum nedir sizde?)
Bir beyefendi hanımlara dokunmak için fırsat kollamaz. ( Uzaktan ve saygılı davranmayı esas kılıyor. Zaten özellikle ülkemizde bu geçerli değil mi?)
Bir beyefendi bir hanımın izni ve rızası olmadan ondan hiç bir şey talep etmemelidir. Talebin ölçüsü bir kadının lütfedip verdiğinden mutlu ve memnun olmasıyla sınırlıdır. Hanımların gönlünü kazanmak, önemli bir vazifesidir. ( Bizde genellikle “hadi sinemaya gidelim” gibi kriterin tam tersi olur iletişim. )
Beyefendi olmanın kısa ve öz açıklaması
Yukarıdaki kriterler, temel kriterlerdir. Üzerine kendi davranışlarınızı yoğurup katarsanız; harika bir görünüme ve saygınlığa kavuşursunuz.
- Duruşu, kişiliği ve güven verici özelliği karşıdan fark edilmelidir. (-)
- Yükseklerde gözü olmayandır. (-)
- Ne yaptığını, nereye gittiğini, ne söylediğini, nerede duracağını net şekilde bilendir. (-)
- Söyleneni dinleyendir. (-)
- Hem vefalı hem de sefa sahibi biridir. (-)
- Kendini bilendir. (+)
- Cazibeli duruşuyla kadına kadın gibi hissettirendir. (-)
- Zevk ve keyif sahibidir. (+)
- Sıcak ve sadık bir dosttur. (-)
- %100 kibar ve centilmendir. (-)
Her kriterin yanındaki + ve – işareti, bende olup olmadığını gösterir. Demek ki 10’da 2 yaparak %20 beyefendi olduğumu ispatlamış oldum :) Yeter mi? YETMEZ!!!!
Beyefendinin dış görünümü nasıl olmalı?
- Her daim temiz olmalı.
- Eski olabilir ama temiz ve kaliteli ayakkabıları tercih etmeli.
- Giysilerdeki renk seçimlerine dikkat etmeli. Kombinlemesi iyi değilse; en fazla iki renk çeşidini kullanmalı.
- Giysiler, daima temiz ve ütülü olmalıdır. Eski olabilir ama kaliteli görünmeliler.
- Kıyafetinize yaraşır bir duruş sergilemeliler.
İşte tüm beyefendi olma isteğimin sonucunda ortaya çıkan sonuç. Ben bir beyefendi değilim ama bu konuda çalışacağıma eminim:) Şöyle bir bakıyorum da, sanırım %25 civarında beyefendiyim. Beyefendi olmak, %100 uyum gerektirir. Demek ki beyefendi değilmişim.:/
Peki beyefendi olmak konusunda erkek okuyucularımın düşüncesi nedir? Ve kadın okurlarım ne düşünüyor?
Beyefendi doğulmaz,beyefendi olunur. : )
Bana göre beyefendinin tanımı; Herşeyden önce dürüst olmalı, az ve öz konuşmalı ve kesinlikle jargon kelimeler kullanmamalı. O konuşmasa bile beden dili onu anlatabilmeli, kalite kokular kullanmalı, herkese karşı nazik olmalı mesafeli durmalı (bunu ego ile karıştırmayalım) sıradan olmamalı. Görsel/işitsel sanatlara ilgili ve yardımsever olmalı (yardımın gizlisi makbul) ve son olarak Mehmet’in yorumuna katılarak kaliteli/temiz giyimli ve bakımlı olmalı böyle biri önce kendine saygı duyar sonra çevreye.. Bu tanıma uygun bir karakter var mı Mehmet’ten sonra :) düşünelim?? maybe Keanu Reeves :)
Bu arada bir kadın yazısı bekliyorum; “Bir hanımefendi nasıl olmalı başlıklı”
Yorumun için çok teşekkür ederim^^ Beyefendi olmak, bizim toplumumuzun yetiştirmediği kişiliklerden birisi. Azınlığı çoğunluğa çevirmek için çaba sarf ediyoruz😂 Ayrıca düşüncelerine de katıldığımı belirteyim.
Bir hanfendi nasıl olmalı başlıklı bir yazı da çok iyi olur. Kendime göre bunu hazırlayabilirim. Heyecanlandım:)
Süper yazı olmuş kardeşim.Gerçekten beyefendiliği güzel bir şekilde açıklamışsın tebrikler :)
Merakla bekliyorum. Gerçi insanın yaradılışında ne varsa o çıkar ortaya ve birkaç eğitimle şekillenir kişiliğimiz. Yine de nelerde eksiğiz görmüş oluruz. Teşekkürler dikkate aldığın için ;)
Doğru söylüyorsun. Hamurumuzda varsa, olabiliriz. Ama ben eğitimin önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum (tabi küçük yaşlarda eğitilenlerin).
öncelikle paylaşımın gayet tatmin edici paylaşım için teşekkürler bu yazıyı yıldız koyup google da favorilerim arasına aldım sürekli okuyup kendimdeki eksiklikleri tamamlamak için çaba sarf edeceğim yalnız şuna takıldım kendini bilmeye + koymuşsun benim düşüncem kendini tanıyan insan herşeyi tamamlayabilir ben hiç birisine + koyacak kadar iyi olduğumuda düşünmüyorum ayrıca kendimi tanımak konusunda -(-) diyebilirim
Kendini bilmek… Neden mutlak doğru olmadığını hiç düşündün mü bilmiyorum ama herkesin doğrusu farklı olabiliyor tanımlamalarda. Bir şeyin içeriğini doldurmak tamamen bize kalmış birşey. Bir gün, kendini anladığında; bu yazı aklıma gelirse yeniden buraya gelmeni çok isterim.
Guzel yazi olmuş ellerinize sağlik. Ama benim eklemek istediğim şeylerde var: bir beyefendi sorunlarini daima konuşarak çozmeye çalişmali, birini ( ozellikle kadinlari) sorgulamadan once onu anlamaya çalişmali.
Öyle olmalı elbette