Mutlu olmanızı sağlayan 5 mutluluk hormonu
Hormonlar ile mutluluk arasındaki bağ; sizin bildiğiniz mutluluk hormonu olan serotonin‘den daha fazla, komplike yada çözebilen için çok basit bir şey. Serotonin, endorfin, melatonin, dopamin ve adrenalin; bildiğiniz ve mutluluk hormonu dışında işlevleri olduğunu düşündüğünüz hormonlar. Ancak bu hormonlar, nedensiz bir şekilde mutluluk sebebi. Onları doğru ve etkin bir şekilde kullandığınız vakit; mutluluktan uçmak deyimini yaşayabilirsiniz. Tabi bunu söylerken; toplumun veya çevrenizin size yaptığı yada engel olduğu durumları üstün körü geçiyorum.
<<Mutlu olmak isteyenler için kimyasal formüller>>
Serotonin; bilinen tek mutluluk hormonu diyebilirim ancak bu hormonu salgılatmanın tek yolu yemek ile alakalıdır. Diğer mutluluk hormonları arasında sadece vücuda alınan herhangi bir madde ile etkilenebilen tek hormondur. Yemek tarifleri ile haşır neşir olan kişilerin mutlu olma sebebi, belki de budur. Fındık, süt, yumurta, bal, bakliyat, meyve gibi enerji yüklü besinlerin tüketimi ile serotonin hormonu yükselmektedir. Sanırım temel sebep; doygunluk hissini yaşatmak. Belki de çikolata ile mutlu olabilen kadınlar, gerçekte yalan söylemiyordur. Ha, ne dersiniz? Mutlu olmak yemek yemek ile doğru orantılı ise; sağlık ile yemek arasındaki ilişkiyi kim takar?
Çikolatadan konu açılmışken; çikolatanın nasıl yendiği ve hangi ruh halinde tüketildiği, mutluluk vermesi ile doğru orantılı. Reklamlardaki haz dolu sahneler, söz meclisten dışarı. Bu konuda bir yazı yazmıştım. Ayrıca çikolata yemenin insan bedenine verdiği başka bir haz daha var, ona da birazdan değineceğiz. Ancak ufak bir tüyo isteyenlere harika bir yazı: Bitter Çikolatayı Sevenlerin Ayrıcalığı
Endorfin; ekstrem sporların ve aşık olanların tek yoldaşıdır. Temel olarak en güçlü uyuşturucudan daha güçlü bir yapıya sahiptir ve kimyasal olarak vücuda alınamaz. Onu harekete geçirmek için, onun dilinden konuşmak gerekiyor: Ya kalbi sızlatacaksınız, ya midenizi doyuracaksınız ya da azıcık spor yapmaktan korkmayacaksınız. Kısacası olayları tetikleyen şey; heyecan içermeli. Endorfinin en iyi şekilde salgılanması için teknik tüm detayların, kadın sitelerinde olduğunu belirtmek isterim. Tek tek yöntemlerini yazmak yerine, yaşanmış örnekleri baz alabilirsiniz. Bunun için size örnek bir site vereyim. (Bkz: Kadınca)
Melatonin; gece hayatını seven kişilerin çokça salgıladığı bir hormondur. Geceleri saat 11 ile sabah 5 arası salgılanmakla bilirkte, vücudun biyolojik saatini korumayı hedefler. Bu sebeple, gece uyumayan ve sabahlayan kişilerin; vücutlarında dengesizliğe sebep olur. İşte, gece karanlık çöktüğünde uyumanın bir artısı :) Ayrıca uyumadığınız her saat için yaşlılık hormonu salgılanmaktadır. Bu hormonu etkin bir şekilde sağlık yönünden koruyan kesim; kadınlar ve 80 devri öncesidir.
Dopamin; hareketsizliğin göstergesi diyebiliriz. Gün boyu oturan kişilerde salgılanması azalan bu hormon yüzünden, mutsuzluklar baş gösteriyor. Dopaminin çaresi, hareket etmek desem, ne dersiniz? Eylemsel mutluluk, en güzel mutluluk hormonları arasında bana göre. Yürümenin insan bedenine kattığı harika etkiye ise; inanamazsınız. Yapılan araştırmalara göre ise; dopamin seviyesi yüksek kişilerin rehblerler, futbolcular ve moda peşinde zaman harcayan kadınlar olduğu görülmüştür.
Adrenalin; sadece size hayalinizi gerçekleştirmenize olanak verip mutlu eden bir hormondur. Kısacası, mutluluk ile doğrudan bir bağı yokken; dolaylı yolla sizi mutlu eder. Heyecan seven kişilerin, mutsuz bir yaşam sürme olasılığı daha azdır. Bunun için etrafınızdaki heyecan severlere göz atsanız; kafi.
Kısacası; mutlu olmak için vücudunuzda salgılanan birçok hormon var. Bu hormonları kullanabilmek; duygu, düşünce ve eylemleriniz ile olabiliyor. Düşüncelerini eyleme dökebildiğiniz an ise; sizden daha mutlusu olamaz. Ama şu soracağım soru gerçekten önemli:
– Gerçekten mutlu olmayı istiyor musunuz?
Not: Bence bu yazıyı okumazdınız.
Sağlık Memurluğu mezunu olduğum için yazınızı ilgiyle ve dikkatle okudum. Aslında bu hormonlardan hiçbirisi doğrudan mutluluk getirir denemez. Örneğin serotonin migren ağrısında üst seviyededir ancak mutluluk yerine acı çekeriz veya bir köpek tarafından kovalandığımızda vücudumuzda fırlayan adrenalin bize mutluluk değil korku ve endişe verir.
Hormonların belirttiğin durumlara sebebiyet verdiği doğrudur. Ancak yazımda belirttiğim özel bir durum var: Hormonları amacımıza göre kullanmak. Bunu başarırsak sıkıntı olacağını düşünmüyorum :)
hayır okudum htyfhgglh
Oxytocin nerede ?
Onu da sen ekledin işte
Para yı !!! unuttunuz sanırım))) diyeceksiniz para hormonmu ya inanınki para her şeydir hormondur hayattır tatildir refahtır kısacası saymakla bitmez düşünsenize şimdi altınıza sıfır bi araba aldınız geriyede onun 3 5 katı nakitiniz kaldı hangi hormon bu mutluluğu insana verebilir?? bonapart ne demiş para para para şöyle bi etrafınıza
parası olan herkes mutlu
Para ciddi bir güç haklısın ama insanlar doyumsuzdur o arabanla gezerken kırmızı ışıkta veya park halinde seninkinden daha lüks bi araçta mesela ‘kız arkadaşını’ görürsen o anda salgılıyacağın hormonları ve yapacağın aksiyonu bilemezsin ve sokakta yaptığın kavgalarda paran değil varsa yüreğin konuşur ve devamında yumrukların.Hatta düşersen paranı da koyabilirler ustunde ne kadar varsa. Paraya fazla güvenme birgun cüzdanını evde bırak 10 20 tl al yanına git fırından sıcak ekmek al böl ikiye otur evsiz bi adamla birlikte yiyin.Belki hayata bakışını değiştirir biraz.
Not: Ben de ultra zengin bir dul arıyorum :) Yakında ölcek kıvamda olursa daha iyi olur gençse de takılırız napalım para candır. Selamlar